Frågor och svar

Vad är bouldering?

Bouldering är en slags klättring utan krångel. Vi klättrar fritt utan rep och förkunskap eller certifiering krävs inte. Bouldering är en av världens snabbast växande idrotter. Det är en mycket social aktivitet där du kan klättra med andra och arbeta på lösningar tillsammans för att komma upp för väggarna. Vi klättrar på 4-5 meter höga väggar med specialbyggda tjockmattor på golvet. Det är också mentalt utmanande då du behöver klura ut vilken rörelse-sekvens du behöver använda för att klara av specifika leder (specifika leder kallas också för “problem”). Bouldering kan göras både inom-och utomhus och passar alla oavsett ålder och erfarenhet.

Vi ger dig gärna en introduktion och bouldering tips när du kommer.

Har ni några nybörjarväggar?

På Backa Boulder byggs varje enskilt problem med en speciell lösning i åtanke. Det finns flera olika nivåer av svårighet som passar nybörjare upp till experter. Det är upp till dig att lista ut lösningarna på problemen, eller var kreativ och kom på din egen lösning. Ibland är styrka det bästa sättet att ta sig upp, andra gånger är det balans eller kroppspositionering, osv. Vi har alla olika skapade kroppar som är bra på att göra olika saker. Vissa är bättre på maximal styrka, andra är bättre på balans eller uthållighet osv. När du bouldrar kommer du hitta dina styrkor och ges möjlighet att utveckla dina svagheter.

Vad gäller för Barn?

Barn i alla åldrar är välkomna att klättra hos oss. Är de 6 år eller yngre och klättrar tillsammans med en vuxen går de in gratis. De ska ha klätterskor, vilket går att hyra. Det går bra att ta in barnvagn. Ordningsreglerna som gäller är följande:

Vad är grader?

Vi använder det franska systemet för gradsättning, vilket innebär att problemen ges en uppskattadgrad på hur svårt det är. Graderna är subjektiva bedömningar och svårigheten avgörs mycket avpersonliga styrkor och svagheter. Gradskalan ser ut som följer:

Finns det några regler?

Det finns klättrings-etikett och lite tips och tricks som du bör veta för att klättra säkert och för att ha det så kul som möjligt när du är här. Det är bara att fråga oss om detta så berättar vi allt du behöver veta på en minut eller två, det är ganska enkelt.

Vad behöver jag ta med mig?

Det enda som du verkligen behöver är kläder som du kan röra dig fritt i. Om du inte har klätterskor eller krita så kan du hyra det här hos oss. Vi ger dig gärna en introduktion till bouldering och till gymet om du vill ha det.

Är hundar välkomna?

Ja, om de hålls kopplade och inte skäller.